Veolia Water Technologies biedt een brede waaier aan oplossingen voor de voedings- en drankenindustrie, zowel voor de productie van het veiligste ingrediëntenwater als voor de levering van hoogwaardig utiliteitswater. Van standaardinstallaties tot volledig op maat ontwikkelde oplossingen, diensten, onderhoud en het beheer van de complete watercyclus … wij helpen u om de kwaliteit van uw gezuiverd water te optimaliseren en verontreinigingen te elimineren.
Hoge kwaliteitsnormen: uitdagingen voor voedings- en drankenbedrijven
Waterkwaliteit als bepalende factor in smaak, veiligheid en houdbaarheid.
Toenemende druk op waterbeschikbaarheid door droogte, wetgeving, …
Strenge internationale normen voor ingrediëntenwater.
Hoe Veolia de voedings- en drankensector helpt
Onze productspecialisten beheren samen met serviceteams in het veld alle stadia van de waterzuivering en de verwijdering van verontreinigingen.
Als watercyclus experts helpen we u met het naleven van regel- en milieuwetgeving door afvalwaterstromen te behandelen en het waterverbruik te verminderen. Tegelijkertijd zoeken we naar oplossingen die een waarde opleveren. Bijvoorbeeld door hernieuwbare energie op te wekken uit biogas of de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
Door preventieve waterbehandelingsoplossingen en -programma's te gebruiken beheren we gezondheidsrisico's. We beveiligen en ontsmetten ingrediëntwater en water in koeltorens. Ons ingrediëntwater garandeert bescherming tegen legionell
We streven ernaar om productieprocessen van binnenuit te verbeteren en zo een duurzame ontwikkeling te ondersteunen. Dankzij onze wereldwijde expertise kunnen we onze klanten verder bijstaan bij de standaardisatie van installaties, de recyclage en het hergebruik van behandeld afvalwater en het gebruik van alternatieve voedingsbronnen.
We begeleiden onze partners richting een optimaal afvalwaterbeheer, om zo het waterverbruik te beperken en de ecologische voetafdruk te verkleinen.
Onze oplossingen helpen het verbruik van zowel energie als chemicaliën te beperken.
Flexibele oplossingen voor alle spelers uit de voedings- en drankenindustrie
Water speelt een rol in alle onderdelen van de productieketen, van grondstoffen tot koelsystemen, maar bijvoorbeeld ook sanitaire installaties.
Ingrediëntwater (productie)
Productiefaciliteiten hebben nood aan een continue en veilige watervoorziening. De technologieën van Veolia verzekeren een betrouwbare en kostenefficiënte productie van ingrediëntenwater, dat perfect aan de hoogste kwaliteitsnormen van uw onderneming voldoet.
Utiliteitswater
Om de productie te ondersteunen, vertrouwen producenten van voeding en drank op een betrouwbare voorziening van stoom en koelwater. De installaties en chemische technologieën van Veolia Water Technologies produceren precies het type water dat uw utiliteiten nodig hebben om de stoomkwaliteit en de efficiëntie van de warmtewisseling te garanderen, alsook om aan de milieueisen te voldoen.
Afvalwater
Veolia Water Technologies heeft een enorme ervaring in het beperken van financiële risico’s door ervoor te zorgen dat klanten aan de lozingsnormen en strenge milieuwetgeving voldoen.
Recyclage en hergebruik van water
De voedingsindustrie is een waterintensieve sector. Om het waterverbruik te beperken en de milieu-impact van voedingsbedrijven te minimaliseren, biedt Veolia Water Technologies verschillende technologieën om afvalwater te transformeren tot water dat elders hergebruikt kan worden.
De voedingsindustrie is weliswaar niet de meest waterintensieve sector ter wereld, maar representeert desalniettemin een enorm waterverbruik en kent daarenboven bijzonder strenge eisen voor de waterkwaliteit. Opdat de eigenschappen van voedingsmiddelen en dranken niet gewijzigd worden, moet water immers precies de juiste zuiverheid hebben. <
Van afval(water) tot energie
Anaërobe behandelingstechnologieën bieden voor de voedings- en drankenindustrie een dubbel voordeel: ten eerste zijn ze geschikt voor de behandeling van een breed scala aan afval- en afvalwaterstromen, ten tweede creëren ze daarbij energierijk biogas als bijproduct. En dat kan dan weer aangewend worden om ‘groene’ elektriciteit of warmte te produceren.
Nutriënten terugwinnen
Met onze duurzame blik op water zetten we afval om in waardevolle bijproducten die ofwel meteen hergebruikt, ofwel verkocht kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan kunstmest.
Filtratie
Onze uiterst fijne filtratietechnologieën staan garant voor een hoge productkwaliteit en helderheid. Deze systemen zijn een veilige en economische methode om zwevende stoffen en andere ongewenste deeltjes uit uw product te verwijderen.
Sterke samenwerkingen met voedsel- en drankbedrijven over de hele wereld
Veolia Water Technologies heeft meer dan 1.000 referentieprojecten in de voedings- en drankenindustrie wereldwijd. Onze 7.700 medewerkers beschikken over een uiterst betrouwbare expertise in de belangrijkste domeinen van de industrie. Zo gebruiken we onze kennis om onder meer de aquacultuur, de zuivelindustrie, de vleesverwerkende industrie en de fruit- en groente-industrie te ondersteunen. We maken ook de productie van olie in optimale omstandigheden mogelijk en onderhouden nauwe banden met brouwerijen, frisdrankproducenten, distilleerderijen en producenten van gedistilleerde dranken. Tot slot kunnen ook producenten van alternatieve eiwitbronnen op onze ondersteuning rekenen, van het initiële concept tot het dagelijks beheer van de installaties.
Nestlé wil voor 2030 geen milieu-impact meer hebben en als onderdeel hiervan kregen wij de taak om schaarse grondwatervoorraden te behouden en waterwinning te beperken.
In samenwerking met zuiveltechnologiebedrijf GEA Filtration voegde ons Mexicaanse team nieuwe Cero Agua-technologieën (watervrij) toe aan de bestaande fabriek.
Ontdek onze waterbehandelingstechnologieën voor de voedings- en drankenindustrie
Om te verzekeren dat onze klanten in de voedingsindustrie steeds aan de strenge gezondheidsnormen van de sector voldoen, maken onze technische en milieudiensten gebruik van geavanceerde watertechnologieën. Onze oplossingen verzekeren een optimale kwaliteit van onder meer ingrediëntenwater en voldoen aan de meest stringente eisen inzake zuivering en desinfectie.
Het in gevaar brengen van mensen, producten en omgeving door slecht beheerde systemen en processen heeft uiteraard aanzienlijke gevolgen voor zowel de reputatie van een bedrijf als het financiële plaatje. Net daarom is het zo belangrijk dat bedrijven in de voedings- en drankenindustrie voldoende aandacht besteden aan de selectie van betrouwbare, efficiënte en eenvoudig te bedienen en onderhouden apparatuur. Daarnaast wordt echter ook duurzaamheid voor deze bedrijven alsmaar belangrijker, met de nodige ambities inzake het hergebruik van water voor groenbeheer, het wassen van apparatuur, koeltorens, ketels, verdampers, koelsystemen, stofbeheersing en irrigatiesystemen. Veolia Water Technologies biedt hiervoor niet alleen de technologieën, maar - minstens even belangrijk - ook de deskundige knowhow om dergelijke processen op een veilige, betrouwbare en duurzame manier te handhaven
Peter Stokes
Director — Global Accounts
Veolia Water Technologies
Neem contact op met Peter via zijn LinkedIn-account
Wilt u meer informatie over onze technologieën voor de voedings- en drankenindustrie?
Bronnen
Voor meer informatie over waterbehandelingssystemen voor de voedings- en drankenindustrie kan u hier onze Pocket Guide to Ingredient Waters downloaden.
Meer diensten voor onze klanten in de voedings- en drankenindustrie
veiligere en duurzamere waterprocessen.
waterbehandelings- en andere utility-apparatuur te verbeteren
ondersteuning, vooraf gepland preventief onderhoud, reserveonderdelen, enz.
FAQ over wateroplossingen voor de voedings- en drankenindustrie
Hoe wordt water in de productieketen van de voedings- en drankenindustrie gebruikt?
Proceswater
Proceswater wordt gebruikt voor het reinigen van apparatuur en installaties, het wassen van grondstoffen, het transporteren van producten, het spoelen enzovoort. Het water is doorgaans van drinkwaterkwaliteit, een absolute vereiste voor toepassingen waarbij direct contact met de voedingsproducten mogelijk is.
Onze technologieën: Ionsoft™ , Sirion™, Rapide Strata™
Ingrediëntenwater
Ingrediëntenwater is een hoogwaardig type proceswater dat onder meer gebruikt wordt bij de productie van frisdranken, flessenwater en babyvoeding. Om de risico’s op microbiële contaminatie te beperken wordt drinkwater hiervoor behandeld met hygiënisch ontworpen apparatuur, terwijl het gebruik van chemicaliën, die het eindproduct zouden kunnen compromitteren, geminimaliseerd wordt.
Onze technologieën: Nurion™, PurBev™ / HyBev™, Sirion™
Utiliteitswater
Fabrikanten van voeding en dranken vertrouwen op hun utiliteitsvoorzieningen om betrouwbare stoom en koelwater te leveren. Dit utiliteitswater is nodig om de productie te ondersteunen.
Onze technologieën: Ionsoft™ , Sirion™, Rapide Strata™
Afvalwater en slib
De productie van voeding en dranken resulteert in afvalwater met een hoog biochemisch zuurstofverbruik (BOD), een hoog chemisch zuurstofverbruik (CZV) en een hoog aandeel nutriënten, te wijten aan de aanwezigheid van overgebleven organische materialen. Om aan de lozingsnormen te voldoen en hoge boetes te voorkomen, is een afvalwaterbehandeling dan ook vaak noodzakelijk, al kunnen fluctuaties in de productie zo’n behandeling wel verder compliceren. Veolia Water Technologies biedt hiervoor onder meer anaërobe behandelingstechnologieën en oplossingen voor nutriëntenterugwinning.
Onze technologieën: Idraflot™, Biothane®, AnoxKaldnes®
Recyclage en hergebruik van water
De voedingsindustrie is een waterintensieve sector. Om het in-process waterverbruik te optimaliseren en de afvalwaterbehandelingsinstallatie zo min mogelijk te belasten, wordt binnen de processen daarom regelmatig aan short-loop recycling gedaan. Afvalwater dat correct behandeld werd kan teruggevoerd worden naar toepassingen waarbij er geen direct contact met de levensmiddelen mogelijk is.
Onze technologieën: Biosep®, Sirion™, Uflex™
Kan afvalwater zodanig behandeld worden dat het veilig genoeg is voor gebruik in voedsel- en drankproducten?
Er is geen enkele technische reden waarom afvalwater niet tot een zodanig hoge zuiverheid behandeld kan worden om hergebruik in de voedings- en drankenindustrie mogelijk te maken. Het is daarbij echter wel van groot belang om voor elke toepassing van water de gevaren voor de voedselveiligheid te identificeren. Zo brengt waterhergebruik in een koeltorensysteem voor een koelinstallatie bijna geen voedselveiligheidsrisico's met zich mee, maar geldt voor het gebruik van gezuiverd afvalwater als ingrediënt natuurlijk een hoger risico.
Als eerste stap is het daarom goed om de verschillende toepassingen van water in een productiefaciliteit in functie van het risico op contact met de voedingsmiddelen te categoriseren. In sommige landen bestaat er daarenboven concrete wetgeving over het hergebruik van afvalwater, terwijl heel wat bedrijven hiervoor ook eigen normen hanteren.
Hoeveel water wordt er in de voedingsindustrie gebruikt?
De productie van zowel voedingsmiddelen als dranken is sterk afhankelijk van water, waarbij naar schatting 70% van al het door de industrie verbruikte zoet water rechtstreeks in de landbouw wordt gebruikt om bijvoorbeeld gewassen te laten groeien. Daarnaast vereisen verschillende soorten producten en productieprocessen verschillende hoeveelheden water, typisch tussen 2 en 20 liter water per 1 kilogram product.
De meeste bedrijven die in deze sector actief zijn, gebruiken hun waterverbruik vandaag als belangrijke maatstaf om hun prestaties op te volgen en zetten alsmaar meer stappen om hun waterverbruik te beperken en technologieën voor recyclage en hergebruik te implementeren.