Met kwalitatieve waterbehandelingsoplossingen helpt Veolia Water Technologies de productiviteit van energiecentrales te verhogen en tegelijk aan de steeds strengere milieunormen te voldoen.
Water en regelgeving: uitdagingen voor de energiesector
Betrouwbare waterbehandelings- systemen, aangepast aan regionale beperkingen.
Strenge milieuvoorschriften
Grote vraag naar energie
Op maat van groeiende bevolking en nieuwe markten
Hogere efficiëntie; lagere kosten
Hoe Veolia haar klanten in de energiesector ondersteunt
Veolia Water Technologies is gespecialiseerd in water- en afvalwaterbehandelingsoplossingen voor diverse energiecentrales, van conventionele elektriciteitscentrales, tot fossiele brandstoffen en zonne-installaties. Met onze samengestelde en op maat gemaakte wateroplossingen dekken we de volledige water- en afvalwatercyclus af.
Inmiddels hebben we al bij heel wat energiecentrales voor een significante verbetering van de prestaties gezorgd, met als gevolg dat zij niet alleen in staat zijn om de uitdagingen van het wetgevend kader het hoofd te bieden, maar tegelijk ook hun uitgaven kunnen beperken. Daarnaast zorgen we voor de nodige ondersteuning van operatoren die op zoek zijn naar efficiënte oplossingen voor nieuwe, meer kleinschalige centrales of die gebruik willen maken van de beste watertechnologie voor aardgas en andere opkomende energiebronnen.
We bieden een waterbeheersysteem op maat, steevast gericht op technische prestaties, conformiteit met vigerende proces- en milieuvereisten en een kostenefficiënte werking, ook op lange termijn. Onze waterbehandelingssystemen voldoen aan de hoogste eisen inzake zowel kwaliteit als betrouwbaarheid, zo essentieel voor energieproductie.
Dankzij onze flexibele contractvormen delen wij steeds uw risico's, verlagen we uw kosten en garanderen we u de nodige resultaten.
Flexibele oplossingen voor alle spelers op het gebied van energieopwekking
Voor een optimale energie-efficiëntie moet de volledige waterbehandeling, van de voorbehandeling tot het hergebruik, aan strenge specificaties voldoen.
Ontzilting van ketelvoedingswater
- Voorbehandeling met conventionele filtratie- en/of membraanprocessen.
- Ontzilting middels klassieke ionenuitwisselingstechnologie.
- Omgekeerde osmose en mengbedfiltratie.
- Continue elektrodeïonisatie (CEDI).
- Ontgassen (membraanontgassing, Riesler, vacuümontgassing).
- Nabehandeling (polishing stap).
Condensaatreiniging
- Olieafscheiding (indien nodig).
- Patroonfilters (terugspoelbaar, niet terugspoelbaar).
- Ionenwisselaars (met interne of externe regeneratie).
- Chemische conditionering.
Behandeling van afvalwater van rookgasreiniging
Afvalwater van rookgasontzwaveling (FGD) moet voor het lozen gezuiverd worden. De belangrijkste taken bij de behandeling van FGD-afvalwater zijn:
- desaturatie van gips.
- vermindering van vaste stoffen.
- verwijdering van zware metalen.
We bieden zowel conventionele één- of tweetraps neerslaginstallaties voor de behandeling van FGD-afvalwater als innovatieve oplossingen voor het verminderen van slib- en afvalwaterhoeveelheden.
Afhankelijk van de locatie van de installatie en de vereiste lozingskwaliteit kunnen er voor de behandeling van het FGD-afvalwater bijkomende processtappen nodig zijn:
- verdere reductie van vaste stoffen (filter).
- verdere reductie van speciale stoffen (nitraten).
Ontdek onze waterbehandelingstechnologieën voor de energiesector
Ons breed scala aan waterzuiveringstechnologieën voor de energiesector ondersteunt u bij het:
- verbeteren en onderhouden van de gezondheid van uw ketelvoedingswaterbehandelingssysteem.
- verminderen van het energieverbruik van de ketel.
- verminderen van kalkaanslag en corrosie in uw ketel.
- verzekeren van de continuïteit van de suppletiewatertoevoer naar uw ketels tijdens onderhoud.
- behandelen of minimaliseren van afvalwater.
- verzekeren van de watervoorziening, ook wanneer deze door restricties ten gevolge van droogte of wateroverlast bedreigd wordt.
- verzekeren van de beveiliging en veiligheid van het waterproces bij elektriciteitscentrales.
- voorkomen van legionella en het beheersen van gezondheidsrisico's via preventieve oplossingen en complete behandelingsprogramma's voor de beveiliging van waterbehandelingsinstallaties en koeltorens.
- implementeren van schone technologieën, een beleid voor continue verbetering en duurzame ontwikkelingen om het milieu te beschermen.
Technologieën - Energie
Wilt u meer informatie over onze technologieën voor de energiesector?
Meer diensten voor onze energieklanten
veiligere en duurzamere waterprocessen.
waterbehandelings- en andere utility-apparatuur te verbeteren
ondersteuning, vooraf gepland preventief onderhoud, reserveonderdelen, enz.
FAQ over wateroplossingen voor de energiesector
Waarom is suppletiewater in een koeltoren nodig?
Suppletiewater wordt gebruikt om waterverliezen in een koeltorensysteem op te vangen. Deze verliezen treden op als gevolg van verdamping, druppeloverdracht en afblazen om zwevende (TSS) en opgeloste vaste stoffen (TDS) te verminderen.
Welk proces is vereist voor de behandeling van koeltorenwater?
Afhankelijk van het type koeltoren kunnen er verschillende waterkwaliteiten nodig zijn. Daarenboven moet het proces afgestemd worden op de kwaliteit van het onbehandelde water of influent. Over het algemeen worden vooral flocculatie en sedimentatie gebruikt om het aantal zwevende vaste stoffen (TSS) en gedeeltelijk organische stoffen (NOM) te verwijderen, maar ook de hardheid van het water te reduceren. Indien nodig kunnen opgeloste vaste stoffen (TDS) nog met behulp van ionenuitwisseling of omgekeerde osmose verwijderd worden.
Waarom is het nodig om condensaat in een water-/stoomcyclus te polishen?
Het polishen of polijsten van condensaat voorkomt de concentratie van oplosbare onzuiverheden, die de binnenkant van ketels en turbines kunnen aantasten en zo grote schade kunnen veroorzaken. Corrosie kan er op zijn beurt dan weer toe leiden dat onoplosbare onzuiverheden zoals koper, ijzer en silica opnieuw in de stroom circuleren. Zonder tussenkomst zou dit uiteindelijk tot een volledige uitval van de installatie kunnen leiden. Het polishen van condensaat is vooral cruciaal in superkritische of ultrasuperkritische ketels, waar elke onzuiverheden uit de ketel rechtstreeks in de turbine terechtkomt.
Waarom is het nodig om ketelvoedingswater te behandelen?
Afhankelijk van de werkdruk van de ketel kan de waterchemie leiden tot kalkneerslag of neerslag van andere stoffen die in de specifieke ketelomstandigheden onoplosbaar zijn. Om dat te voorkomen moeten zouten via een ketelvoedingswaterbehandelingssysteem uit het bronwater - putwater, drinkwater, oppervlaktewater, … - verwijderd worden. Afhankelijk van de oorsprong van het onbehandeld water moeten deeltjes via filtratie of sedimentatie verwijderd worden, gevolgd door ionenuitwisseling of omgekeerde osmose.